The Promise
test
The Promise
Een vergeten strijd, een verloren toekomst. In de jaren zestig leek het erop dat West-Papua onafhankelijk zou worden. Maar internationale belangen, geopolitieke machtsverhoudingen en economische winstoverwegingen beslisten anders. Met uniek en indrukwekkend gerestaureerd 35mm-archiefmateriaal brengt The Promise deze geschiedenis opnieuw tot leven en onthult het hoe een volk systematisch wordt verraden en onderdrukt. Wanneer Nederland zich voorbereidt op de onafhankelijkheid van Nederlands Nieuw-Guinea, komt Indonesië in verzet. Onder druk van de Verenigde Staten en de Verenigde Naties wordt in 1962 het gebied overgedragen aan Indonesië, met de belofte van een volksraadpleging. Maar die zogenaamde ‘Act of Free Choice’ blijkt een schijnvertoning. Sindsdien worden Papoea’s in Indonesië op grote schaal vervolgd, verdreven en vermoord – een van de meest genegeerde genocides ter wereld. Tegen de achtergrond van de Koude Oorlog laat de film zien hoe de toekomst van West-Papua niet alleen werd bepaald in diplomatieke achterkamertjes, maar ook door het bedrijfsleven, waar invloedrijke westerse elites, waaronder Prins Bernhard, economische belangen boven mensenrechten leken te stellen. Terwijl de grote hoeveelheden bodemschatten van West-Papua tot op de dag van vandaag worden ontgonnen door veelal Westerse bedrijven, wordt de inheemse bevolking stelselmatig onderdrukt. Met aangrijpende verhalen van Papoea’s in ballingschap en hun strijd voor erkenning schetst regisseur Daan Veldhuizen in The Promise een pijnlijk beeld van hoe kolonialisme plaatsmaakte voor neokolonialisme – en hoe de wereld bleef zwijgen.
test
OCEAN with David Attenborough
OCEAN with David Attenborough neemt kijkers mee op een adembenemende reis en laat zien dat de oceaan het belangrijkst is voor onze overleving en het nergens voller is van leven, verwondering en verrassing dan in de oceaan. De gevierde omroeper en filmmaker onthult hoe zijn leven samenviel met het grote tijdperk van oceaanontdekking. Aan de hand van spectaculaire beelden van koraalriffen, kelpwouden en de open oceaan vertelt Attenborough waarom een gezonde oceaan de hele planeet stabiel en bloeiend houdt. Prachtige, meeslepende beelden tonen het wonder van het leven onderwater en onthullen de realiteit en de uitdagingen waar onze oceaan mee te maken krijgt op een nooit eerder vertoonde manier, van destructieve vistechnieken tot het massaal verbleken van koraalriffen. Toch is het verhaal er een van optimisme, waarbij Attenborough wijst op inspirerende verhalen uit de hele wereld om zijn belangrijkste boodschap over te brengen: de oceaan kan zich herstellen tot een glorie die alles wat iemand ooit heeft gezien te boven gaat.
test
Architecton
Victor Kossakovsky’s Architecton is een indrukwekkend visueel onderzoek naar de relatie tussen architectuur, natuur en beschaving, waarbij beton centraal staat als symbool van zowel creatie als vernietiging. Kossakovsky stelt urgente vragen over hoe we bouwen en roept op tot een bewuste, duurzame benadering voordat het te laat is. In hypnotiserende beelden, begeleid door de betoverende soundtrack van Evgueni Galperine, verbindt hij historische locaties zoals de oude ruïnes van Baalbek, door aardbevingen verwoeste Turkse steden en gebombardeerde Oekraïense gebouwen. Centraal staat een landschapsproject van architect Michele De Lucchi, die met zijn ‘magische cirkel’, een plek waar mensen niet welkom zijn, pleit voor bescheidenheid tegenover de natuur. Na zijn succesvolle documentaires Aquarela (2018) en Gunda (2020) duikt de bekroonde documentaire regisseur Victor Kossakovsky met Architecton in de wereld van architectuur. Een prachtige poëtische studie waarin hij de Italiaanse architect Michele De Lucchi volgt en indrukwekkende beelden toont van eeuwenoude ruïnes, moderne bouwwerken en recente verwoestingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de aardbeving in Turkije in 2023. Met observerende blik bevraagt Kossakovsky hoe onze manier van bouwen invloed heeft op onze beschaving. Architecton ging vorig jaar in première op het filmfestival van Berlijn en was te zien op IDFA.
test
Riefenstahl
Als kunstenaar en filmmaker wordt Leni Riefenstahl (1902-2003) beschouwd als een van de meest controversiele figuren van de 20e eeuw. Beroemd om haar nazi-propagandafilm Triumph des Willens en Olympia wordt ze gezien als een visionair, maar ook als een vrouw die zichzelf in dienst stelde van een desastreuze ideologie. Riefenstahl zelf zag dat anders, ondanks haar connectie met Hitler en Goebbels ontkende ze na de oorlog stelselmatig nauwe banden met het nazisme. Zij had slechts een kans gegrepen om haar talenten te gebruiken. Maar hoe kon Riefenstahl de meest vooraanstaande filmmaker van het Derde Rijk worden en blijven beweren dat ze niets wist van de oorlogsmisdrijven? Riefenstahl is een indringend en gelaagd portret van de vrouw achter de cineaste die tot haar dood bleef proberen haar verleden te rechtvaardigen. Door exclusieve toegang tot haar persoonlijke archieven met ongeveer 700 dozen vol foto’s, brieven, privefilms en andere documenten – onthult regisseur Andres Veiel nieuwe perspectieven op Riefenstahls betrokkenheid bij het nazisme. Naast de complexiteit van Riefenstahl als persoon onderzoekt Veiel in zijn documentaire de ethische grenzen van cinema en nodigt hij het publiek uit tot reflectie over kunst en politiek. Riefenstahl ging in premiere op het Filmfestival van Venetie en won daar de Premio Cinema e Arte.
test
Gaucho Gaucho
Het heerlijke, adembenemend mooie Gaucho Gaucho neemt je mee naar een afgelegen berggebied in Argentinië. Hier leeft een gemeenschap van gaucho’s die met trots hun tradities in stand houden en diep verbonden zijn met hun dieren. In prachtig zwart-wit volgen we de verhalen van mensen die betekenis en vrijheid vinden in een leven dat geworteld is in eenvoud, trots en saamhorigheid. Een magistrale documentaire van de makers van The Truffle Hunters. Gaucho Gaucho betekent dat je een ‘echte’ gaucho bent. Je leeft volgens de tradities, houdt de eer hoog, zingt, danst en kleed je als een gaucho. In de voetheuvels van het Andesgebergte vinden de filmmakers een gemeenschap die vasthoudt aan deze tradities en er groot geluk in vindt. Een tenger meisje vervult haar allergrootste wens door een traditionele gaucho te worden. Jongens die opgaan in de wildernis, galopperen door uitgestrekte landschappen. Door de werkelijk weergaloze fotografie, de speelse montage en de bijzonder meeslepende soundtrack waan je je regelmatig in een speelfilm. Dit wordt versterkt doordat de makers deze verhalen vertellen zonder interviews of commentaar; de gaucho’s spelen de hoofdrol in hun eigen verhaal. Ondanks hun schijnbaar eenvoudige en zware bestaan, straalt de film de romantiek en het geluk uit dat deze mensen vinden in hun verbondenheid met de natuur en elkaar. Gaucho Gaucho is een eerbetoon aan een verdwijnende cultuur en een viering van de vrijheid die in deze tradities schuilt.
test
Fiore Mio
Paolo Cognetti, schrijver van de bestseller ‘De Acht Bergen’, keert in deze door hem geregisseerde documentaire terug naar de Italiaanse Alpen met zijn trouwe hond Laki.
test
The Last Journey
Ontroerende roadmovie over een zoon die zijn bejaarde vader meeneemt op een trip vol nostalgie en herinneringen.
test
Best of IDFA on Tour 2025
Bekijk tijdens de Best of IDFA on Tour 2025 vier films die tijdens de afgelopen IDFA-editie door diverse jury’s zijn bekroond omdat ze urgente verhalen vertellen of omdat ze je op een bijzondere manier raken.
test
Favoriten
Een innemende documentaire waarin de kinderen van een multiculturele lagere school in Wenen drie jaar lang gevolgd worden.
test
Becoming Led Zeppelin
Documentaire over het ontstaan van de legendarische rockband Led Zeppelin.
test
Favoriten – voorpremière
Een innemende documentaire waarin de kinderen van een multiculturele lagere school in Wenen drie jaar lang gevolgd worden.
test
Nesjomme
Filmmaker Sandra Beerends (Ze noemen me Baboe) brengt via montage van archiefmateriaal uit het interbellum de nesjomme, de ziel, van Joods Amsterdam tot leven.
test
No Other Land
Deze met prijzen overladen documentaire volgt Basel Adra, een jonge Palestijnse activist en zijn onwaarschijnlijke vriendschap met Yuval, een Israëlische journalist.
test
De Eeuw van Simeon ten Holt
In deze documentaire wordt er niet alleen aandacht besteed aan de Canto Ostinato, maar ook aan andere composities van Simeon ten Holt.
test
No Other Land – Voorpremière
Deze met prijzen overladen documentaire volgt Basel Adra, een jonge Palestijnse activist en zijn onwaarschijnlijke vriendschap met Yuval, een Israëlische journalist.
test
Tomorrow – Nationale Klimaatweek
Bij Cinema Oostereiland is tijdens de Nationale Klimaatweek de film Tomorrow te zien. Klimaatburgemeesters Jan Olijve en Hester Vos verzorgen voorafgaand aan de film een korte inleiding.
test
A New Kind of Wilderness – voorpremière
Deze winnaar voor Beste Documentaire op het Sundance Film Festival is een warm portret over een zelfvoorzienende levenswijze.
test
The Gullspång Miracle – Filmclub
Een grappige maar zeker ook weergaloos spannende documentaire die in thuisland Zweden een enorme hit was.
test
De Wilde Noordzee – voorpremière
Duik mee de diepte in met de avontuurlijke film De Wilde Noordzee, van de regisseur van De Nieuwe Wildernis.
test
The Gullspång Miracle
Een heerlijke, vrolijke, weergaloos spannende documentaire. Een verhaal zo vol van verrassingen, excentrieke personages en ongelofelijke gebeurtenissen, dat alleen een Scandinavische schrijver ze zou kunnen verzinnen. Alleen nu is het echt. De Noorse zussen Kari en May kopen een appartement in het Zweedse gehucht Gullspång. Tot hun stomme verbazing lijkt de verkoper Olaug, sprekend op hun oudere zus, die in 1988 zelfmoord pleegde. Ze heeft zelfs dezelfde bijnaam, Lita. De gelovige zussen denken meteen aan een wonder. Dit heeft zo moeten zijn. De eenzame Olaug wordt met open armen opgenomen in de grote, warme familie van Kari en May.
Dit is nog maar het begin van een fenomenale rollercoaster waarin de toevalligheden en onthullingen elkaar steeds sneller opvolgen. Hoe dieper de zussen in de familiegeschiedenis graven, hoe vreemder, spannender en enger het wordt. Onnavolgbaar als het leven zelf, verandert het plot van de film meerdere keren. Een fascinerend familiedrama wordt een komedie van de Coen Brothers, een onvervalste true crime en uiteindelijk Twin Peaks in real life. Niets is wat het lijkt. Of toch wel?
The Gullspång Miracle is een compleet fascinerende film, vol met komisch ongemakkelijke situaties en heeft hoofdrolspelers waar een speelfilmregisseur een moord voor zou doen. Een film over de complexiteit van familiebanden, identiteit en de hardnekkigheid van overtuigingen. Een film waar je het na afloop nog heel lang over zal hebben.
test
A New Kind of Wilderness
Deze winnaar voor Beste Documentaire op het Sundance Film Festival is een warm portret over een zelfvoorzienende levenswijze.
test
Palingdans met Q&A
test
Vermeer – The Greatest Exhibition
Een privé rondleiding door de tentoonstelling van Vermeer in het Rijksmuseum.
In de lente van 2023 opent Het Rijksmuseum in Amsterdam de deuren voor de grootste Vermeer tentoonstelling ooit. Geleende meesterwerken uit alle hoeken van de wereld komen samen, zoals Meisje met de parel, De geograaf, Het melkmeisje, Het straatje, Schrijvende vrouw met dienstbode en Vrouw met weegschaal. Met deze nieuwe film nodigt Exhibition on Screen jullie uit voor een privétour van de tentoonstelling onder leiding van de curatoren en Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum. Een unieke beleving! Naast de samenwerking aan de overzichtstentoonstelling, hebben Het Rijksmuseum en Het Mauritshuis diepgaand onderzoek verricht naar het kunstenaarschap van Vermeer; het creatieve proces achter zijn schilderijen, zijn artistieke keuzes en de motieven achter zijn composities.
test
Joan Baez: I am a Noise
Een eerbetoon aan muzikante en activiste Joan Baez al meer dan zestig jaar op de planken staat.
De film volgt de nu 82-jarige zangeres tijdens haar afscheidstournee door Amerika en Europa. Hierin blikt Baez openhartig terug op haar leven: van haar indrukwekkende debuut op achttienjarige leeftijd, haar toewijding aan de burgerrechtenbeweging, tot haar nauwe band met Martin Luther King en haar hartverscheurende relatie met Bob Dylan. Ze deelt niet alleen haar successen, maar vertelt ook openlijk over de onbekende schaduwkanten van haar leven en de innerlijke demonen die haar al sinds haar jeugd hebben gekweld. De film combineert zorgvuldig eerder ongezien archiefmateriaal met diepgaande interviews, waarin ze voor het eerst de volledige waarheid van haar leven onthult, en exclusieve beelden achter de schermen van haar tournee.
test
Palingdans
Waar en hoe plant de paling zich voort?
Bioloog Reinhold Hanel reist naar de geboortegronden van de palingen en hij hoopt hiermee een antwoord te vinden op het raadsel over hoe en waar de paling zich voort plant?
Niemand heeft een van de oudste, prehistorische dieren die bij ons in rivieren en plassen leeft ooit zien paren en er zijn nog nooit eitjes gevonden. Als de vis volwassen is trekt hij naar open zee om zich voort te planten en paait na een 6.000 km lange reis ergens ten zuidoosten van Bermuda en gaat dan dood. De jonge larfjes drijven terug naar Europa en komen als glasaal aan bij de kust. Bij Volendam is een laboratorium ingericht waar bioloog Rick Leemans het mysterie van de paling ook wil oplossen.
test
Bewariërs
In de 70-minuten durende documentaire Bewariërs worden verhalen verteld over de tijdens de Tweede Wereldoorlog in bewaring gegeven bezittingen, hun Joodse eigenaren én de beheerders ervan. Tijdens de oorlog moesten Joden al hun eigendommen inleveren bij de bezetter. Wat ook maar enigszins van (emotionele) waarde was lieten ze daarom noodgedwongen achter bij niet-Joodse kennissen en buren voor bewaring. Van kostbare juwelen tot alledaagse meubels, alles werd toevertrouwd aan anderen met het idee dit na afloop van de oorlog weer op te halen. Van de Joden die uiteindelijk terugkeerden na de oorlog, konden velen hun eigen huis niet meer betrekken. En hoewel er beheerders waren die de goederen teruggaven zoals beloofd, gebeurde dat vaak niet. De mensen die de Joodse goederen in bezit hielden, werden aangeduid als ‘bewariërs’: een samentrekking van de woorden ‘bewaren’ en ‘ariër’. Vanuit Joods perspectief een beladen term omdat het aangeeft dat na de oorlog teruggekeerde Joden opnieuw onrecht werd aangedaan, nu door hun eigen landgenoten. Bewariërs toont drie verschillende verhalen die de diepgaande impact van deze gebeurtenissen laten zien. Van bewaarders die trouw waren aan hun beloften en de bezittingen teruggaven, tot de schrijnende verhalen van hen die weigerden dit te doen. De film belicht de zoektochten naar erfgenamen van Joden die nooit terugkeerden uit de kampen, evenals de innerlijke strijd van de huidige bewaarders over wat te doen met de bezittingen die zij onder hun hoede hebben.
test
A Few Mornings, an Evening
Terwijl de dagen verstrijken, legt de camera subtiele veranderingen en bescheiden momenten van verwondering vast. Gaandeweg zien we hoe mensen, honden, schapen, kippen, geiten en andere dieren deze dagelijkse routine beleven. De komst van een mannelijke geit op de boerderij luidt een kortstondig paringsritueel in, maar uiteindelijk hervat de tijd zijn vaste ritme. Als je goed kijkt, zie je hoe verhalen zich ontvouwen en hoe de dieren ons hun unieke karakter tonen. Dit wordt verder benadrukt in de aftiteling, waar de dieren evenveel ruimte krijgen als de mensen die bij de productie van de film betrokken waren.
test
Patrick and the Whale
Documentaire in de lijn van de beroemde film My Octopus Teacher over een potvis en haar relatie met een onderzoeker.
Patrick Dykstra heeft zijn leven gewijd aan de studie van walvissen. Uit ervaring weet hij precies hoe hij zich in hun nabijheid moet gedragen: wat hij wanneer wel en niet moet doen. Een tijd terug maakte Patrick iets mee dat zijn leven veranderde. In Dominica had hij een ontmoeting met een vrouwelijke potvis. Nieuwsgierig zwom ze naar hem toe en tastte hem af met haar sonar. Patrick kreeg het overweldigende gevoel dat ze echt met hem probeerde te communiceren. In het veelbekroonde Patrick and the Whale reist hij weer naar Dominica om deze bijzondere potvis die hij Dolores noemt terug te vinden.
test
The Stones and Brian Jones
Op 14-jarige leeftijd ontmoette regisseur Nick Broomfield gitarist Brian Jones toevallig in de trein. Jones was als één van de oprichters van The Rolling Stones in 1962 op het hoogtepunt van zijn succes, met de wereld aan zijn voeten. In deze film worden de zeven turbulente jaren belicht tot 1969, waarin Brian Jones de band moest verlaten. Kort daarna verdronk hij in zijn zwembad. Aan de hand van onthullende interviews met alle hoofdrolspelers en voor het eerst vrij gegeven archiefbeelden onderzoekt de gerenommeerde filmmaker in The Stones and Brian Jones hoe het creatieve muzikale genie Brian Jones verdween in de schaduw van de geschiedenis.
test
El Eco
Een prachtige film die je meeneemt naar het paradijselijke El Eco in Mexico.
test
Vogels Kun Je Niet Melken
Documentaire over Boer Bote de Boer uit Tjerkwerd Súdwest-Fryslân die de grootste fan van Nederland is van de grutto.
test
Songs of Earth
IJsblauwe gletsjers, klaterende watervallen en knisperend groene loofbomen vormen het adembenemende decor van deze documentaire.
test
Mutiny In Heaven: The Birthday Party
Documentaire over de opkomst, het succes en de onvermijdelijke ondergang van The Birthday Party, de eerste band van Nick Cave.
test
Vogels Kun Je Niet Melken – Voorpremière
Documentaire over Boer Bote de Boer uit Tjerkwerd Súdwest-Fryslân die de grootste fan van Nederland is van de grutto.
test
Gerlach
Gerlach is een liefdevol en humoristisch portret van akkerbouwer Gerlach, die al zestig jaar boert onder de rook van Schiphol. Om hem heen heeft hij alles zien veranderen. Zijn simpele houten huisje is inmiddels ingeklemd door een Shell tankstation, een McDonalds en distributiecentra. Met veel toewijding zorgt hij voor zijn bieten en graan, terwijl projectontwikkelaars op zijn land azen en de klimaatverandering zijn oogst ontregelt. Ondanks alles wat op zijn pad komt blijft Gerlach fier overeind met zijn relativerende humor, geholpen door zijn liefhebbende broers en vrienden. Zijn huisje is de regendruppel waarin de wereld weerspiegeld wordt, existentialistisch en absurdistisch. Winnaar van de Prijs voor Beste Nederlandse Documentaire op IDFA.
test
In dienst van de vrede – met nagesprek
In de documentaire ‘In dienst van de vrede’ over de Unifil vredesmissie van de Jaren 80.
In 1979 kreeg Nederland het verzoek om deel te nemen aan de United Nations Interim Force in Libanon ook wel Unifil genoemd. Hier waren ruim 9.000 Nederlandse militairen actief over een periode van zo’n 6 jaar. Het was een bijzondere missie, waar de vaak dienstplichtige soldaten in terecht kwamen. Onder de teruggekeerde Unifil veteranen is een grote groep die met PTSS kampt en dit vaak pas op latere leeftijd heeft ontdekt.
test
The Eternal Memory
Misschien wel het mooiste liefdesverhaal van het jaar is deze documentaire over een echtpaar waarvan de man Alzheimer krijgt.
test
Smoke Sauna Sisterhood
Een visueel verbluffende en met prijzen overladen documentaire over vrouwelijkheid en solidariteit met de helende kracht van een saunaritueel.
test
Squaring the Circle -The Story of Hipgnosis
Zeer vermakelijke documentaire van fotograaf en filmmaker Anton Corbijn over twee legendarische grafisch vormgevers van de meest iconische platenhoezen aller tijden.
test
Inside aut
Na een vastgelopen filmproject vraagt fotografe en documentairemaker Isabelle Renate la Poutré zich af: ‘Werkt mijn hoofd soms anders dan dat van anderen?’ Ze leest een blogpost over vrouwen met autisme en dan begint er iets te dagen.
test
Geographies of Solitude
Een adembenemende documentaire over een betoverend eiland, middenin de Atlantische Oceaan, waar een vrouw al meer dan 40 jaar in haar eentje woont.
test
Anselm
Een niet alledaags portret van Anselm Kiefer, een van de grootste naoorlogse kunstenaars.
test
Tanja – Dagboek van een guerrillera
Het onthutsende verhaal van Tanja Nijmeijer: van idealistische studente tot lid van de beruchte FARC (marxistische guerrillaleger in Colombia).
test
Filmclub: Tanja – Dagboek van een guerrillera
Het onthutsende verhaal van Tanja Nijmeijer: van idealistische studente tot lid van de beruchte FARC (marxistische guerrillaleger in Colombia).
test
Werner Herzog Radical Dreamer
In dit bijzondere portret van Werner Herzog leren we de man, de regisseur, de laatste Duitse romanticus, en zijn omgeving kennen.
test
Cesária Évora
Zeer geslaagd en liefdevol portret van de Kaapverdiaanse zangeres Cesária Évora (1941-2011).
test
The Natural History of Destruction
Regisseur Sergei Loznitsa stelt in deze archieffilm de vraag: Is het moreel aanvaardbaar om een burgerbevolking in te zetten als oorlogsinstrument?
test
Little Richard: I Am Everything
De documentaire verheldert de zwarte, queer herkomst van rock ‘n roll, en stelt de eigenlijke schepper van het genre vast: Richard Wayne Penniman, ofwel Little Richard.
test
Paved Paradise
Wetenschapsjournalist Hidde Boersma en filmmaker Karsten de Vreugd bewijzen hun theorie dat biologische landbouw juist slecht is voor de biodiversiteit.
De twee vrienden gaan samen op een wereldwijde zoektocht naar hoe de meest duurzame voedselproductie er echt uitziet. Meer extensieve vormen van landbouw, zoals biologische landbouw, hebben dramatisch lagere opbrengsten. Met een groeiende bevolking leidt dit onvermijdelijk tot uitbreiding van menselijk landgebruik, ten koste van echte natuur, De wereldwijde biodiversiteit zal zo juist afnemen.Welke radicale keuzes zullen we moeten maken om iedereen op deze planeet te voorzien van voldoende eten en een gezond milieu?
test
The Proof of the Pudding
Een mooi portret van de uitgesproken architect Herman Herzberger.
Herzberger wil aan het einde van zijn carrière bewijzen dat zijn sociale en duurzame visie op architectuur nog altijd levensvatbaar is. De architect is op 90-jarige leeftijd nog altijd actief. Zijn meest iconische gebouw, ‘Centraal Beheer’ in Apeldoorn uit 1972, wordt getransformeerd van verlaten kantoorgebouw tot een hedendaagse, duurzame plek voor wonen, werken en recreëren. Hertzberger noemt deze transformatie ‘the proof of the pudding’, omdat zijn structuralistische idealen uit de jaren ’60 en ’70 al beoogden dat gebouwen flexibel en duurzaam moesten zijn. Maar is de huidige tijd nog ontvankelijk voor zijn visie? Hertzberger heeft in zijn ruim zestigjarige carrière veel belangrijke gebouwen ontworpen, maar het ontwerp voor Centraal Beheer geldt als zijn meesterproef.
test
Aurora s Sunrise
Van overlever van de Armeense genocide naar filmster: het onvergetelijke verhaal van Aurora Mardiganian.
test
Sporen van Indië
Op straat, in huis, zelfs in de huid van mensen om ons heen. Overal vind je de Indische sporen van een geschiedenis die Nederland voorgoed veranderde.
In de filmische documentaire Sporen van Indië wordt de nationale geschiedenis door presentator Hans Goedkoop tot leven gewekt aan de hand van de historische kruisbestuiving tussen Indië en de stad Amersfoort, zomaar een stad midden in Nederland. Presentator Hans Goedkoop schreef het script en presenteert de documentaire. Vele aspecten van de Indische invloeden op de complete Nederlandse maatschappij komen aan bod: De Indo’s, de Molukkers maar ook de veteranen en de Totoks, de plantages en de pensions.
test
Dicht bij Vermeer
Bijzondere documentaire over het tot stand komen van de grootste Vermeertentoonstelling ooit.
test
Goya, Carrière & the Ghost of Bunuel
Documentaire over de beroemde Spaanse schilder Francisco de Goya.
test
The Danish Collector – Delacroix To Gauguin
Over de visionaire Deense kunstverzamelaar Wilhelm Hansen die in zijn verzameling de mooiste impressionistische werken heeft die er ooit geschilderd zijn.
Lange tijd was niemand geïnteresseerd in de kunst van het Impressionisme. Kunstenaars als Monet, Degas en Renoir werden belasterd. Toen gebeurde er iets opmerkelijks. Er ontstond een rage en verzamelaars wilden niets liever dan het werk van de radicale impressionisten in hun collectie opnemen. Een nieuw soort verzamelaar kwam op en al snel streed deze om elk werk van deze nieuwe, radicale kunstenaars die zij konden vinden. Onder hen was de visionaire Deense zakenman Wilhelm Hansen. Hansen legde een opmerkelijke collectie aan in zijn zomerhuis Ordrupgaard, in de buitenwijken van Kopenhagen. Deze film neemt je mee op een reis naar de mooiste impressionistische werken die ooit geschilderd zijn.
test
De Koninklijke Republiek
Documentaire over de zoals Bernard Haitink ze noemde: ‘’de republiek van het slagwerk’’.
test
Children of Al-Andalus – A lost paradise in Morocco
In de Middeleeuwen koesterden Spanje en Portugal een uniek samenlevingsmodel. Moslims, Joden en Christenen konden acht eeuwen lang in relatieve vrede samenleven. Een prachtige Andalusische cultuur ontwikkelde zich in steden als Cordoba, Toledo, Sevilla en Granada. Andalusië floreerde als intellectueel, cultureel en politiek centrum van het Westen. Het was een glorieuze intellectuele periode voor jodendom en islam, die uiteindelijk tragisch eindigde. Abraham, Abdelghaffer en Amal nemen je mee in hun persoonlijke verhalen.”
test
Best of IDFA on Tour 2023
We vertonen op zaterdag 28 januari drie prijswinnende films die door de jury’s van IDFA 2022 zijn bekroond om hun uitmuntendheid, omdat ze urgente verhalen vertellen of omdat ze je op een bijzondere manier raken.
test
All the Beauty and the Bloodshed
Persoonlijk portret van Nan Goldin, één van de belangrijkste fotografen van de late 20e eeuw.
test
Raphael Revealed
Ter gelegenheid van de 50ste sterfdag van Raphael vond in Rome de grootste tentoonstelling van zijn werken ooit plaats. Exhibition On Screen kreeg exclusieve toegang tot deze unieke expositie waarin meer dan tweehonderd meesterwerken te zien zijn. Regisseur Phil Grabsky geeft een frisse kijk op deze grootheid uit de Renaissance, en laat zien waarom hij wordt beschouwd als een van de grootste kunstenaars aller tijden.
test
United We Stand
Wat kun je als musicus doen als er oorlog uitbreekt? En doe je dat ook?
test
Belaagd – Orange The World
In samenwerking met gemeente Hoorn & Veilig Thuis Noord-Holland Noord, in het kader van Orange the World. De voorstelling is gratis. Aansluitend is er een zaalgesprek.
test
Dark Green
De solo-expeditie van avonturier Paul Rosolie naar het Amazone-regenwoud leert hem hoe hij zich opnieuw kan verbinden met de laatst overgebleven wildernis op aarde.
test
Jane by Charlotte
test
Candy
Een nieuwe film van bekroond regisseur Carin Goeijers (De nieuwerwetse wereld, But Now Is Perfect) over wereldberoemd saxofonist Candy Dulfer.
test
Wild Port of Europe
Documentaire over de verrassende symbiose tussen menselijke bedrijvigheid en natuur in het grootste aaneengesloten transport- en industriegebied van Europa.
test
Magical Iceland
IJsland, met zijn ruige landschap en rijke dierenwereld, werd niet eerder zo overrompelend in beeld gebracht als in deze documentaire.
test
Het Verzwijgen
Documentairemaakster Marieke van der Winden ontdekt dat niet alleen haar moeder,maar ook zij zelf is gevormd door een duister familiegeheim.
test
Wild Horses
Er is een verborgen land in het hart van Europa waar de op een na grootste kudde wilde paarden ter wereld leeft.
test
M’n Beessie en Ik
Een vertederend en tragikomisch portret van een paar kleurrijke baasjes en hun geliefde beestjes.
test
Wolf
Het is niemand ontgaan: de wolf is terug in Nederland. Zeer bijzonder, aangezien de wolf 150 jaar geleden uit Nederland verdween. Regisseur Cees van Kempen levert een opzienbarende natuurfilm die geheel in het teken staat van de terugkeer van de wolf. Niemand minder dan Matthijs van Nieuwkerk verzorgt de voice-over. Van Nieuwkerk: “Het is geweldig om te zien hoe de makers erin geslaagd zijn ons in het hart van de familie Wolf uit te nodigen. Zoiets inspreken deed ik nog niet eerder, dus ik ben nogal met m’n neus in de boter gevallen. Het was me een eer en vooral een groot plezier.” Een film die jong en oud zal aanspreken!
test
Fire of Love
Een spectaculaire en meeslepende documentaire over het noodlottige liefdesverhaal en het levenswerk van twee Franse vulkanologen.
test
Turn Your Body to the Sun
Wederom een indrukwekkende documentaire van regisseuse Aliona van der Horst (Liefde is aardappelen).
De vader van Sana Valiulina sprak nooit over het verleden. Sana en haar zus wisten slechts dat hij na de Tweede Wereldoorlog in een van Stalins strafkampen had gezeten. Aliona van der Horst gebruikt in Turn Your Body to the Sun de persoonlijke zoektocht van de zussen als uitgangspunt voor een ontroerende historische verkenning. Sana’s vader was een van de vijf miljoen Russische krijgsgevangenen van de nazi’s. Het merendeel stierf tijdens hun gevangenschap en de overlevenden werden na terugkomst door Stalin als verraders gezien en naar de goelag gestuurd. Indrukwekkende kleurbeelden uit de oorlog, persoonlijke brieven, tekeningen en foto’s geven de film vorm. Door de ogen van Sana zoeken we naar haar vader.
test
Nederland Onder Water
Een ontdekkingsreis naar de bewoners onder de waterspiegel.
test
Grutto! De Reis van Onze Nationale Vogel
De grutto is de hoofdrolspeler in de nieuwste natuurdocumentaire van gouden-kalfwinnaar Ruben Smit (bekend van WAD en de Nieuwe Wildernis). De statige steltloper en nationale vogel vertelt het magistrale verhaal van hoe te overleven op zijn reis over de wereld op weg naar zijn broedgebied in Nederland.
test
The Real Charlie Chaplin
Een aangrijpende documentaire over een van de meest getalenteerde kunstenaars van de twintigste eeuw: Charlie Chaplin.
test
MADAGASCAR
Prachtige natuurfilm over het Afrikaanse eiland Madagascar.