Palingdans met Q&A

Waar en hoe plant de paling zich voort?
Bioloog Reinhold Hanel reist naar de geboortegronden van de palingen en hij hoopt hiermee een antwoord te vinden op het raadsel over hoe en waar de paling zich voort plant?
Niemand heeft een van de oudste, prehistorische dieren die bij ons in rivieren en plassen leeft ooit zien paren en er zijn nog nooit eitjes gevonden. Als de vis volwassen is trekt hij naar open zee om zich voort te planten en paait na een 6.000 km lange reis ergens ten zuidoosten van Bermuda en gaat dan dood. De jonge larfjes drijven terug naar Europa en komen als glasaal aan bij de kust. Bij Volendam is een laboratorium ingericht waar bioloog Rick Leemans het mysterie van de paling ook wil oplossen.

Op 23 juni is er voorafgaand aan het vertonen van Palingdans een korte inleiding door Nico M. van Straalen, hoogleraar biologie aan de Vrije Universiteit.

Nico vertelt over de biologie van de paling. En over de pogingen van een biologenteam in Volendam om uit volwassen paling, na bevruchting in het lab, palinglarven op te kweken tot glasaal. Na het vertonen van de film is er gelegenheid om met Nico in gesprek te gaan.

Regie
Hans Dortmans
Duur
72 minuten
Taal
Nederlands, Engels, Japans
Land & Jaar
Nederland 2024
Genre
documentaire
/events/2459
13241
Sluiten

Palingdans met Q&A

Hans Dortmans

Aangeraden films

  • zes jaar
  • Eng
  • Grof

  Vermeer – The Greatest Exhibition

  Regie: David Bickerstaff

 • Joan Baez: I am a Noise

  Regie: