We vertonen op zaterdag 28 januari drie prijswinnende films die door de jury’s van IDFA 2022 zijn bekroond om hun uitmuntendheid, omdat ze urgente verhalen vertellen of omdat ze je op een bijzondere manier raken.
Programma:
10.30 Paradise
12:00 Lunchpauze
13:00 Reis door onze wereld
14:55 Theepauze
15.30 Apolonia, Apolonia
17:30 Einde
Paradise
Visueel sterke film over het inferno dat klimaatverandering kan veroorzaken.
In de zomer van 2021 leidt een uitzonderlijke hittegolf in Jakoetië, het noordoosten van Siberië, tot enorme bosbranden. Op de eindeloze taiga ligt het dorp Shologon, gehuld in oranje rook en zwarte as. Het bos staat in brand en de vlammen naderen snel. Van de regering hoeven de bewoners geen hulp te verwachten. Want Shologon ligt aan de rand van de ‘Controlezone’, de officiële term in de Russische wet voor afgelegen of dunbevolkte gebieden waar de autoriteiten niet verplicht zijn om natuurbranden te bestrijden, als de kosten om ze te blussen groter zijn dan de geschatte schade. Aan hun lot overgelaten slaan de bewoners de handen ineen.
Winnaar van de IDFA Award for Best Cinematography in de International Competition.
Regie: Alexander Abaturov- FR – 2022 – 88 min
Reis door onze wereld (Journey Through Our World)
Het eerste coronajaar door de ogen van documentaire-veteranen Petra en Peter Lataster
Hun kalme verslag vangt het wonderlijke van deze unieke historische periode. Sporten met flessen als gewichten. Goede vrienden die je spreekt via videobellen, en dan na een uur samen moeten beslissen of je een nieuwe zoomlink aanvraagt. Plots die twee kraaien in de tuin opmerken. Door corona kromp de wereld van het documentaire-echtpaar Petra en Peter Lataster. Toen de lockdown kwam, richtten zij de camera op zichzelf, op de natuur in hun tuin en op hun buren.
Winnaar van de IDFA Award Best Dutch Film International Competition.
Regie: Petra Lataster-Czisch, Peter Lataster – NL – 2022 – 113 min
Apolonia, Apolonia
Portret van de kunstenaar als jonge vrouw. Apolonia is getalenteerd, maar is dat genoeg om door te breken in de kunstwereld?
Een indrukwekkende film die dertien jaar bestrijkt uit een allesbehalve doorsnee leven. Een sprookjesachtig bestaan leidde Apolonia Sokol in de ogen van de Deense filmmaker Lea Glob, toen zij haar in 2009 voor het eerst portretteerde. De getalenteerde Apolonia werd geboren in een undergroundtheater in Parijs en groeide op in een kunstenaarsgemeenschap. Als twintiger studeert ze aan de Beaux-Arts de Paris. Door de jaren heen keerde Lea Glob telkens weer met haar camera bij de charismatische Apolonia terug en ontstond een bijzondere band tussen de twee jonge vrouwen.
Winnaar van IDFA Award Best Film in de International Competition.
Regie: Lea Glob – DK – 2022 – 116 min