Best of IDFA on Tour 2024

Tijdens Best of IDFA on Tour zie je op zaterdag 20 januari de beste films van IDFA op één dag in Cinema Oostereiland.

We vertonen drie lange en een korte documentaire die tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam in première zijn gegaan: van prijswinnaars tot festivalfavorieten. Het programma duurt inclusief pauzes ongeveer 6,5 uur.

Programma:

10:30Life is Beautiful (90 min)
12:00Lunchpauze
13.00Sister of Mine (30 min)
13:301489 (76 min)
14:46Theepauze
15.15Queendom (98 min)
16:53Einde


Life is Beautiful
De winnaar van de IDFA Award voor Beste Regie, is een autobiografische film over een jonge Palestijnse regisseur die in 2014 vast komt te zitten in Noorwegen omdat hij ‘statenloos’ is.
De jonge Palestijn Mohamed Jabaly is in 2014 net op uitwisseling in Noorwegen als de grenzen van zijn woonplaats Gaza voor onbepaalde tijd sluiten. Dat zorgt voor een serie aan problemen, onder meer omdat de Noorse overheid zijn Palestijnse paspoort niet erkent. Hij zit ‘vast’ bij zijn gastgezin in de boven de poolcirkel gelegen stad Tromsø en kan niet reizen.
Regie: Mohamed Jabaly – NO – 2023 – 90 min


Sister of Mine
In de winnaar van de IDFA Award voor de Beste Jeugddocumentaire, richt de filmmaker de camera op zijn disfunctionele familie.
Fimmaker Mariusz Rusiński observeert de ruzies tussen zijn zusje Zuzia en hun moeder, die zich wel wat anders bij het ouderschap had voorgesteld dan de urine van haar minderjarige dochter te moeten testen op sporen van drugs. Hij legt de woordenwisselingen tussen zijn ouders vast.
De onderliggende vraag is hoe grip te krijgen op een verslaving en als gezin wél te functioneren?
Regie: Mariusz Rusiński – PL – 2023 – 30 min


1489
De winnaar van de IDFA Award voor Beste Film laat het intense verlies zien van het verliezen van je broer in een oorlog.
1489 is een anoniem getal voor ‘lichaam van individu vermist in de strijd’. Dat getal werd toegewezen aan Soghomon Vardanyan, een 21-jarige student en musicus die bijna zijn dienstplicht had vervuld toen in september 2020 het conflict om Artsach tussen Azerbeidzjan en zijn thuisland Armenië opnieuw oplaaide. Op de zevende dag van de oorlog raakt Soghomon vermist. Zijn zus Shoghakat besluit vervolgens met haar telefooncamera de zoektocht en het emotionele proces van haarzelf en haar ouders te filmen.
Regie: Shoghakat Vardanyan – AM – 2023 – 76 min


Queendom
Een van de publieksfavorieten van het IDFA is een adembenemende docu over een Russische performancekunstenaar met heel veel lef.
De 21-jarige performancekunstenaar Gena maakt met ducttape, afvalmateriaal en make-up uitzinnige creaties voor haar performances en accounts op social media. Op onwaarschijnlijk hoge hakken trekt ze als een buitenaards wezen door de straten en metrostations van Moskou uit protest tegen de op handen zijnde oorlog in Oekraïne en het geweld tegen de lhbtqi+-gemeenschap.
Regie: Agniia Galdanova – FA – 2023 – 98 min


Ticketprijzen en -verkoop
Toegangsprijs: € 28,50
Kortingsprijs: € 26,00
VriendenLoterij VIP: € 23,00 (max. 2 per pas, alleen te koop aan de kassa)
Toegang met Cinevillepas: gratis, je kunt gewoon reserveren zoals bij andere films

Cineville en VriendenLoterij
Kaarten zijn alleen verkrijgbaar voor het gehele programma, het is niet mogelijk kaarten te kopen voor losse films. Op vertoon van VriendenLoterij VIP aan de kassa kost een kaart slechts € 23,00 (maximaal 2 personen per pas).

Cinevillepashouders kunnen kaarten reserveren op dezelfde manier als iedere andere film.

Duur
390 minuten
Land & Jaar
2023
/events/2336
10785
Sluiten

Best of IDFA on Tour 2024

Best of IDFA on Tour 2024

Tijdens Best of IDFA on Tour zie je op zaterdag 20 januari de beste films van IDFA op één dag in Cinema Oostereiland.

Lees alles over Best of IDFA on Tour 2024

  • Best of IDFA on Tour 2024